”Finns det positiv och bra energi i ditt liv så blir du inspirerad och har energi att göra fler saker som inspirerar dig”

Klara Svensson, boxning

Klara ”The Swedish Princess” (eller ”Hulken från Höllviken”) Svensson är en boxare med tre proffsbälten i bagaget:
– WBFI Superlättvikt (2012)
– WIBF Superlättvikt (2012)
– WBC Superlättvikt (2013)
2016 vann hon en medialt uppmärksammad match mot Michaela Laurén.

Idag finner du Klara som expertkommentator på Viasat för bl a UFC, i morgonsoffor på SVT eller som tävlande i Superstars på Kanal 5.

Stories Klara Svensson

När upptäckte du träningen?
Jag har ju alltid tränat sedan jag var barn. Det var en del av vardagen. Jag började med fotboll och fortsatte med badminton. Det var det normala. Sen fann jag kampsporten som fjortonåring. När jag sedan lade till fitnessträningen, som var så kul, så blev det att jag valde att satsa fullt ut på boxningen.

Det gick väldigt bra för mig snabbt. Jag fick som 16-17 åring möte 24-åringar. Jag insåg då att jag behövde träna mer. Höja ribban för min träning.

Glädjen till att träna upptäckte jag sent.

Träning för mig har i många år varit att fint lira på marginalerna att vara bäst i världen. Det är krävande och inte alltid så kul.

Varför är det så?
Vissa hittar träningen för att de gillar att röra på sig. För mig var det för att jag vad duktig på en sport.

Träning för mig nu har i många år varit att fint lira på marginalerna att vara bäst i världen. Det är krävande och inte alltid så kul.

Idag tränar jag för att må bra. För att det ska vara kul. Det får inte bli urlakande. Det måste ge mer energi än det tar. Det har varit fantastiskt att upptäcka!

 

När upptäckte du det?
Kanske 1-2 år sedan, haha!

Det tog lång tid att få in den balansen. Till exempel kunde jag träna mot amatören men kände fortfarande att jag ville köra över dom under träningen.

Varför har det dröjt tills nu?
Jag var 23 år när jag blev professionell i min idrott. Det har alltid funnits en ”piska” för matchleverans, något mål. Det var först när jag tog min första längre break åt 2017, där jag hade ett år utan match inplanerat, som jag fick testa att träna utan att prestera utan bara för att må bra. Det var svårt. Det tog lång tid att få in den balansen. Till exempel kunde jag träna mot amatören men kände fortfarande att jag ville köra över dom under träningen. Men nu har jag hittat en harmoni av att träna på en lagom nivå.

 

Beskriv dina träningsvanor idag!
Tränar med Bruce, en app som gör att jag variera träning. Jag älskar det!

Jag mår bra av att svettas varje dag. Jag tränar typ ett pass om dag. Inte nitiskt. Det behöver inte vara exakt varje dag men det måste vara återkommande.

Jag har ju tidigare legat på 12 pass per vecka och då finns ingen tid att reflektera över hur träning ”bara för att må bra” ska vara, då är det ju bara prestation som gäller. Så nu håller jag på att utforska detta.

Ibland blir det dubbla pass om dagen men då är ett av passen lugnar. Ikväll ska jag t ex träna salsa, haha.

Jag är ju född som ett kylskåp. Jag kunde inte ens sitta i skräddarställning som barn.

Vad tränar du idag?
Kampsport, salsa, gym. Min senaste passion är bikramyoga. Fy fan vad grymt! Jag är som besatt.

Varför då?
Jag är ju född som ett kylskåp. Jag kunde inte ens sitta i skräddarställning som barn. Jag är orörlig. Det är fördelar med det, jag kan explodera muskulärt. Det är ju svintråkigt att stretcha, alla tycker det är tråkigt att stretcha.

Med bikramyoga så får jag in stretchen på ett bättre sätt. Jag kommer in i positionerna bättre. Det är härligt att stretcha för första gången, haha! Sen är det en detoxande känsla också.

 

Någon träning du avstår?
Jag har aldrig provat spinning. Varför, nä det har aldrig blivit av.

Pratar ni träning vänner emellan?
Ja, jag har försökt pusha min närmsta vänner som aldrig hållit på med elitidrott.
Eftersom jag har varit i ”prestationsbubblan” så försöker jag ta bort den och fokusera på glädjen. Det ska vara kul att vara bra.

Men många har prestationsångest. Folk som inte är ”gymmiga”. De bygger upp det hela som en helt annan värld, som att de inte kan någonting och så blir det att de aldrig går till gymet.

Jag försöker ta bort pressen med det hela. Du ska ju må bra. Det spelar ingen roll om du springer tre kilometer eller bara rör lite på dig.

Vågar dom träna med dig då?
Ja, va fan. Det är ju kul att ha sällskap även när man tränar.

 

Har synen på träningen förändrats?
Ja, verkligen. För 20-30 år sedan var det bra om du gick på Friskis & Svettis ett par gånger. Nu byggs det upp som att du måste du bete dig som en elitidrottare med kost, material och annat. Det är skadligt för den stora massan. Det blir för elitistiskt. Om folk orkar ta sig till ett pass så förstår dom att det finns alla olika nivåer och att det är kul. De måste bara våga ta det lilla första steget.

Många av mina vänner får ångest för de inte har tränat

Vad säger du till dina vänner?
Många av mina vänner får ångest för de inte har tränat. I min värld handlar funkar det så att om du skriver ner något så gör du det. Det går inte känna efter en tisdagskväll om du ska träna onsdag morgon. Sätt då istället en rimlig dos. Om du till exempel har som ambition att få in tre pass på en vecka så har du det för att sätta en rimlig nivå. Det känns som att hela träningsgrejen är så himla mental för många. Gör det inte till en så stor grej. Undvik dessa diskussioner med dig själv, så att säga. Gör det bara.

 

Vad är det senaste du lärt dig om träning?
Egentligen inte det senaste kanske men hur pass viktigt det är att träna varierande. När jag var tonåring sprang jag mycket själv och nästan alltid samma sträcka, vilket var skittråkigt. Jag skulle ju varierat löpsträckan såklart, haha.

Annars så försöker jag tänka på helheten. Visst kan du stå kötta armar och få biceps till sommaren Jag försöker nu se kroppen som en helhet. För min del så är det då rörlighet. Jag försöker lägga till mer lågintensiva pass med stretching och rörlighet eftersom jag är väldigt stelt byggd och får hårda muskler. Jag försöker jobba med olika delar av kroppen.
I min sport handlar det mycket om ett få antal rörelser som du upprepar och bygger upp muskler kring. Vilket gör kroppen trött. Så nu försöker jag hitta helheten.

Jag tänker också hur det känns efter jag går från gymmet. Ibland har du kanske inte fått ut det du velat, att du kanske inte fick ut maximalt av passet. Jag försöker tänka nu om jag känner mig glad efter passet. Jag vill vara peppad efter ett träningspass. Det ska ha gett mig energi. Det måste ge mig mer energi än det tar. Det ska vara härligt och jobbigt.

Jag försöker tänka nu om jag känner mig glad efter passet. Jag vill vara peppad efter ett träningspass. Det ska ha gett mig energi. Det måste ge mig mer energi än det tar.

 

Vad är det senaste du lärt dig om din fysiska styrka?
Att jag får svullna ben efter 30 år, haha! Jag hade tights på mig med sömmar som gav mig märken på mina ben efter ett pass, haha!

Jag har kommit till en acceptans med min biologiska grundförutsättning. Jag tror jag förstår min kropp bättre idag. Försöker därför variera träningen mer.

Jag blir väldigt positiv förvånad för bikramyoga gör att jag känner mig som en akrobat.

Vad hade hänt om du upptäckt bikramyoga tidigare?
Det hade nog varit ett bra komplement inför match, det tror jag.

Det finns två sorters personer, de som gillar eller hatar uppvärmning. Jag älskar det! Jag börjar med ”träpinnen”, att köra igenom och mjuka upp kroppen. Försöker sedan rulla upp höften, låsa upp. Utfallssteg för att värma upp. Jag känner min kropp väl nu.

Jag är uppväxt så. Min första tränare satte pass på två timmar. Där första 45 min är uppvärmning innan vi gick upp i ringen. Jag tror många är för otåliga, att de snabbt bara vill köra på.

Jag har kommit till en acceptans med min biologiska grundförutsättning. Jag tror jag förstår min kropp bättre idag, försöker därför variera träningen mer.

 

Vad är det senaste du lärt dig om din mentala styrka?
Jag har alltid vetat att jag har ett starkt psyke. Har varit uthållig och tuff. Det har jag känt sedan tidig ålder. Nu har jag kommit till en annan harmoni, trots att det låter så 30-plussigt, haha. Jag lägger inte fokus och energi på småsaker som jag gjorde när jag var yngre. Är mer harmonisk mentalt. Jag känner mig själv bättre också. Som gör att jag kan stå för saker med trygghet idag som jag inte kunde göra som yngre.

Allt från utseende till att det fanns en annan stress och känsla av att jag måste vara på ett visst sätt. Jag hade faktiskt denna diskussion med den kompis precis. Att jag som varit framgångsrik kan komma och säga ”fuck everything” och gå min egen väg. Jag har ju redan visat att jag klarat någonting. Eller, jag vetefan.

Eller så är det ålder som gör att jag kommit till insikten att jag inte bryr mig längre vad andra tänker. Där kan jag jämföra med min syster som är fem år yngre.

Det kan också bara vara klichén att bli äldre. Tur att det inte är åt andra hållet, att jag blir dummare och dummare.

Om man mår dåligt av att missa ett träningspass så tycker jag man ska fråga sig själv om det är hälsosamt.

Vad har du för mål med din träning idag?
Just nu är målet utmana mig själv i min bekvämlighetszon! Jag har t ex gått avancerade salsakurser utan att tidigare tagit ett steg. Samt att testa saker som jag tidigare inte gjort.
Ha kul att träna med andra. Jag har tidigare tränar så mycket ensam. Vill se det som ett häng.

Jag vill känna mig stark och hälsosam.

 

Vem har lärt dig mest om träning?
Spontant min första tränare, som jag har som extrappapa. Men han är född -45 och vi har inte alltid haft en delas syn på träningen och vad som varit rimligt. Den har gjort oss bra, stryktålig och stark.

Jag har arbetat med en tjej i Danmark. Som var mer holistisk. Hon fick mig inse att ge kroppen energi, inte bara ut, ut , ut. Det var mycket pilates och Paul Chek. Den var kanske stark för mig. Att se kroppen som ett energiflöde.

Jag har också lärt mig att du kan göra en repetion en gång och den känns klumpig. När jag sen gör det dagen efter så känns det bra. Jag har lärt mig att inte döma ut kroppen. Den är smart. Den kommer hitta. Den behöver bara en eller två omgångar. Man ska inte stänga ute eller slå bort det som inte kommer naturligt.

 

Vad inspirerar dig?
Pengar! Nä, jag skämtar. Energi inspirerar mig.

Var finner du det?
Jag hittar det lite överallt. Finns det positiv och bra energi i ditt liv så blir du inspirerad och har energi att göra fler saker som inspirerar dig. Ett jävligt luddigt svar kanske men jag tro folk kan tappa bort sig i det där. Att de känner sig oinspirerande och energilösa och det är en jävligt oskön känsla att bära runt på.

Hur kickstarta du då om det inte finns energi i ditt liv?
Jag försöker dels avdramatisera att sådana dagar finns. Det är ett tillstånd, inte permanent. I vår Instagram-värld där allting ska vara så jävla bra hela tiden så är det okej att ha dagar där man inte känner sig så bra. Att ha sådana dagar och inte få panik av det. Låt det komma och gå.

I vår Instagram-värld där allting ska vara så jävla bra hela tiden så är det okej att ha dagar där man inte känner sig så bra. Att ha sådana dagar och inte få panik av det. Låt det komma och gå.

Jag tror på ritualer, att människan mår bra av det. Jag jobbar fortfarande på det. Till exempel försöker jag ha en viss morgonritual. Det tycker jag funkar bra. Dessa ritualer kan vara en trygghet. Något du känner dig trygg i.

Nu har jag en kvällsrutin där jag kokar vatten och ställer i kylen med citron och lime. Varje morgon dricker jag sedan det. Skön cleansing av kroppen när den legat och sovit hela natten. Renande vatten.

Jag skriver också min to-do list kvällen innan. Försöker få det som en ritual. Då jag aldrig haft ett nio till fem-jobb så känns det bra ha en sådan rutin. Jag är ju mycket min egen.

Människan behöver struktur. Att det blir dåligt om det är för mycket High Chaparral med allting.

Ibland har jag varit så nedtränad att jag inte kunnat gå. Då har jag bara legat i soffan och kollat på TV. Apatisk återhämtning, haha. Den kan jag inte rekommendera.

 

Hur tänker du kring återhämtning?
Mat. Det är viktigt fylla på med bra mat. Jag tror lätt att jag svälter om jag inte äter, haha! Sömn såklart också.

Men även snus. Jag är ju beroende, det ”fluffar” mig. Att ta in en snus efter ett träningstillfälle.

En sak som jag vet är sociala medier inte är återhämtning. Jag kan märka på mig själv att det bara slö-scrollas. Det ger ju ingen fördel. Vad är återhämtning, måste vi fråga oss. Vad lägger vi vår tid på. Vad för energi output har vi. Vi måste bli mer uppmärksamma på detta.

Ibland har jag varit så nedtränad att jag inte kunnat gå. Då har jag bara legat i soffan och kollat på TV. Apatisk återhämtning, haha. Den kan jag inte rekommendera.

Vad hade du gjort annorlunda, om du fick göra om det?
Jag hade nog sparat så jag hade energi kvar att stimulera mitt psyke på annat sätt än att kolla serier. Så jag orkat ta mig utomhus, få nya intryck. Vara social med människor. Men det är väldigt svårt under dessa träningsläger, där det handlar mest om att reparerar sig inför nästa träningspass.

Är det en generationsgrej, att träna ner någon så du inte kan gå?
Så kan det vara. Jag har ju haft sådana tränare, som sett träning så. En annan del har varit att träningsformen inte gett så mycket energi. Också att jag tränat ensam tjej bland bara killar, där jag varit fysisk svagare, som då tär mer på mig.
Det har nog varit olika saker.

Hälsa är att ha hälsosamma tankar, inte att vara slav under ett exakt träningsschema

 

Slutligen, har du tips till någon som vill komma igång med träning och till någon som är du en bra nivå men vill ta ytterligare steg?
Jag upplever detta som vanligt, att folk inte börjar tränar för de inte är tränade. Dom bygger upp det till något stort. Det gör det till en mental vägg. För de egentligen bara om att går till gymmet, borde börja smått och sedan motivationen och energin av sig själv. Sätt bara igång och ha inte så höga krav på dig själv. Så är nog enklast att komma igång!

För den som tonar hårt redan får du kolla till helhet. Hur känns kroppen. Piskar jag mig eller bara eller mår jag bra. Har jag en negativ stress eller positiv stress i kroppen. Det är en fin balans. Många kan ju bli träningsstörda. Vad är hälsa egentligen? Hälsa är att ha hälsosamma tankar, inte att vara slav under ett exakt träningsschema. Det finns många som är mer hälsosammare i skallen och tränar en dag per vecka än de som kör sju dagar i veckan.

Om man mår dåligt av att missa ett träningspass så tycker jag man ska fråga sig själv om det är hälsosamt.