Malin Glemme – från kreativt kaos till inre lugn med träning

Malin Glemme, entreprenören bakom designvarumärket Layered, är en mästare på att jonglera flera roller samtidigt. Som VD och Creative Director balanserar hon inte bara sitt engagemang för två företag, utan även uppfostran av tre små barn. Hon har nyligen köpt ett gammalt vattentorn (!) som hon nu renoverar och inreder. Ovanpå detta förväntas hon vårda sitt eget välbefinnande och samtidigt vara kreativ på jobbet. Många bollar i luften? Stressigt? Jo, det är ju det. 

Så, hur ser en vanlig dag ut i Malin Glemmes liv? Glöm rutiner, här vi snackar om en cocktail av variation. Först och främst ska tre små underbara barn göras redo för skolan. Sen är det dags för kaffeboost på kafét bredvid kontoret där hon bränner av mejlkorgen. Därefter blir det mötesmaraton och om hon har tur, ja då kan det hända att hon hinner med ett yogapass på lunchen.

“Sen kliver jag på mitt andra jobb som familjens taxichaufför, haha. Då jag vanligtvis behöver köra barn till diverse aktiviteter. Sen full on familjeliv innan jag stupar i säng!“

Heliga onsdagar

Onsdagar är hennes andningshål från kontoret där hon ägnar sig åt att vårda sitt eget välmående. Nyligen blev det en chakrabalanserande massage och förra veckan träffade hon sin terapeut.

“Onsdagar försöker jag passa på att göra något för mig själv. En rätt ny rutin som verkligen gjort skillnad. Ju fler pausar jag får in i veckan desto mer får jag gjort, totalt sett.”

Pick a Poppy – Malins nya bolag

2015 startade Malin Layered, ett designvarumärke som säljer mattor. Idag erbjuder det prisbelönta bolaget även möbler, filtar samt kuddar och är omskrivet av internationell press för dess populära design som sätter färg på rum över hela världen.
Nu 2024 är hon i startgroparna igen. Denna gång är det keramik och textilier som är i fokus. Pick a Poppy, som det nystartade bolaget heter, ska sälja handgjord keramik från Italien och Portugal samt handvävda textilier från familjeföretag i Indien.

Namnet kommer från tanken att man med små medel kan göra ens vardag lite roligare. Malin förklarar hur hon resonerar.

Namnet är inspirerat av idén att små medel kan göra vardagen lite roligare – som att sätta en vallmo på middagsbordet eller duka färgglatt.

 “Även om tiden eller energin inte orkar till mer än att bjuda på pasta parmesan så kan man iaf duka med ett färgglatt handmålat porslin, lägga fram några matchande servetter och voilá – vardagsmiddagen kändes genast lite roligare.”

Nu till det stora frågetecknet – hur i hela friden lyckas hon driva ett företag, starta ett nytt, uppfostra tre ungar och samtidigt renovera ett helt hus?

”Haha, ja du! Det är inget jag tänker göra igen, det kan jag lova dig! Fy, nu när du beskriver det så där så låter det ju helt galet. Men jag är väl lite galen, antar jag.”

Varifrån får denna livsglada människa sin energi? Oväntade möten med roliga människor och resor är svaret. Det omvända då, vad är det som får henne att gå i taket?

“Jag har väl inte världens bästa tålamod så sävlighet är väl inget som gör mig super happy om vi börjar i den änden”

Stress – den stora energitjuven i Malins liv

Stress är en stor del av Malin hektiska liv. Som du redan kanske listat ut. Hon försöker ta hand om sig själv men det är lättare sagt än gjort. Det har funnits stunder i Malins liv där stressen haft negativ inverkan på hennes mående och arbete. På senare tid har hon dock funnit något som gör skillnad: träning.

Träning gör henne kreativ

“Jag går på yoga 2-3 gånger i veckan och tar långpromenader. Sen gillar jag att åka utför samt rida men det är sånt som av naturliga skäl sker mer sporadiskt.”

Har du haft några längre perioder där du inte tränat – och hur mådde du då?

“Jag tränade faktiskt inte under större delen av 2023. Det var inte optimalt då jag tröttnade lite på yogan som jag hållit på med ganska intensivt senaste åren och hade svårt att hitta någon ny träningsform jag gillade lika mycket. Det var en utmanande tid för mig. Jag märkte snabbt att mina energinivåer gick ner och att jag blev mer känslig för stress. Dessutom blev jag mindre kreativ. Och det är inte bra för mig i min roll, haha! Då bestämde jag mig bara för att nu fick det bli ändring på mina träningsrutiner.”

Att vara kreativ och stark är en given kombo för Malin. En designer behöver inte vara en plågad konstnär som är pigg på rödvin  – tvärtom. Hon tror att träning är avgörande och gör alla människor gott.

Att styrka är både fysisk och mental är någonting som hon har lärt sig genom åren.

“Med åldern har jag lärt mig att min fysiska styrka är mindre än jag trott. Däremot är min mentala styrka större än jag tidigare trott.”

Var snäll mot dig själv

Till sina barn vill Malin förmedla ”work hard, play hard” och att vara snällare mot sig själva än vad hon själv har varit genom åren. För henne är det viktigt att vara ett föredöme i balansen mellan arbete och vila. Att lyssna på sina egna behov, ta sitt mående på allvar och visa hänsyn.

I en värld där tempot ständigt ökar uppmanar Malin oss att inte glömma bort det som håller oss starka och balanserade; träning.