Fannie Redman: Från envis 10-åring till mästare i Judo och entreprenör

Fannies berättelse är lika unik som den kampsport hon älskar. Vi fick chansen att sitta ner med denna mångsidiga person, stuntkvinna, hälsocoach och ägare av Épique Gym vid Karlaplan. Det är en resa från barndomens judo-tävlingar, att balansera sin passion för kampsport till att guida andra mot hälsa och välbefinnande.

”Jag har alltid varit en aktiv och kreativ person och har aldrig kunnat sitta stilla,”

Från envis 10-åring till mästare i Judo

Berättelsen börjar som en klassisk saga: som 10-åring introducerades hon till judo genom sin lillebror, och trots motstånd var det första träningspasset en kärlekshistoria. Svensk mästare och svartbälte i judo – det var början på en lång och framgångsrik resa inom kampsport. Fannie berättar: “Jag hittade kampsporten då min lillebror började med Judo och jag envist skulle se på varje gång, min plus-mamma sa då att nu får du också börja om du ändå ska sitta här. Efter första passet var jag helt fast. Jag började sedan tävla, blev svensk mästare samt nådde svart bälte i judo.“

Fannie delar passionen för Brasiliansk Jiujitsu och sina åtta år som MMA-atlet. ”EM-brons i lila bältes-klassen var en av höjdpunkterna,” säger hon med stolthet. Resan var dock inte utan sina prövningar, särskilt under pandemin som satte stopp för hennes proffsmatcher.

Utbildning på Hyper Island gjorde Fannie till hälsocoach

Hennes kreativa ådra ledde henne från gymnasiet med inriktning estetisk bild och till Hyper Island och utbildningen Digitala Medier, med drömmen om att en dag arbeta som grafisk designer. Men som hon själv säger, ”jag insåg rätt snabbt att jag inte var gjord för att sitta vid en dator hela dagarna.” Det var då hon återvände till sin sanna kärlek – träningen. Att utbilda sig till hälsocoach på Lillsved var det naturliga steget för denna träningsentusiast. Direkt efter utbildningen startade hon eget företag som hälsocoach.

“Jag har alltid varit intresserad av skapande i olika former som måleri, skulptur och design.”

Utmaningen med att vara ensam kvinna i träningsgruppen

Fannie största utmaning har alltid varit att hon är ensam tjej i sina träningsgrupper.

Att vara den enda kvinnan har format hennes resa och gjort henne starkare. Det har även gett henne nya insikter om tränarens roll och beteende. “En bra tränare är en person som är bra med människor.”

”Det har gjort mig ödmjuk och förstått hur viktigt det är med bra tränare och coacher.”

Mentorer och dess roll i en träningsresa

Fannie reflekterar över övergången från att vara elitidrottare till att navigera den finstämda balansen mellan arbete och träning. Hon begrundar de utmaningar som följer med denna förändring och understryker vikten av att inte vara för hård mot sig själv under processen. I denna omvälvande resa erkänner Fannie den avgörande roll som hennes mentorer och tränare spelat, och lyfter särskilt fram betydelsen av judotränaren Pernilla Ribeiro Novais och hennes nuvarande mentor Najmedin.

“Från ålder 15-19 år var min judotränare Pernilla Ribeiro Novais (Judoka). Hon har varit en stor inspiration för mig. Hon var med i Sydney OS 2000. Löpare och stuntkvinna. Hennes värme, oräddhet och fokus har varit och är så inspirerande.”

Fannie förklarar att en ska söka efter sammanhang där det finns bra ledarskap.

“Min nuvarande mentor Najmedin betyder otroligt mycket för mig. Hans i form av att förstå och träna upp min hjärna, för att kunna landa i mig själv. Hur jag ska ta hand om mitt inre i kombination med det yttre. Vilket har varit och kommer alltid vara mitt långsiktiga arbete när det kommer till min hälsa.”

Idag är det Fannie som är mentor och coach till yrket. En roll hon tar på allvar, “Det blir många aha-upplevelser. Att jobba med människor är ett konstant växande och jag älskar att vara där, jag lär mig och växer hela tiden. Det kräver att du kan se flera sidor samtidigt och inte vara låst i ett tänk, då alla är olika. Som min underbara mentor Najmedin alltid säger till mig: ‘följa, följa – för att sedan leda’.

Balans och personlig utveckling: en själslig närvaro

Fannies recept på hälsa inkluderar sömn, hälsosam kost och att lyssna på kroppen sin. ”Att vara konsekvent med sin hälsa kommer leda dig till ditt mål,” råder hon, och avslöjar de nödvändiga komponenterna för en varaktig framgång.

Fannies råd till nybörjare är personligt och kraftfullt: ”Var nyfiken, våga testa nytt och var konsekvent med din hälsa.” Hon betonar även vikten av att söka bra ledarskap och att ha tillit till sig själv.

Fannies framtida mål inkluderar att få svartbälte i BJJ och att fortsätta bygga upp sitt gym.

”Att få andra att bli starka fysiskt och mentalt är en del av mitt livsmål,” delar hon entusiastiskt.

Fannies berättelse är en resa av mod, utmaningar och konstant växande. För henne är träningen inte bara en aktivitet, utan en livsstil som formar inte bara hennes kropp, utan även hennes själ.