Max Lindblad – Mästaren av Jiu Jitsu och skaparen av Stark, Sveriges bästa Jiu Jitsu-klubb

Max Lindblad, en av Sveriges främsta jiu jitsu-utövare, står på höjden av sin karriär. Med medaljer från EM och VM samt elva SM-guld har han inte bara erövrat mattorna utan även byggt upp Stark Jiu Jitsu till Sveriges mest framstående klubb, med två locations i Stockholm och filialer i Zürich och Gent.

Uppvuxen i Årsta, söder om söder i Stockholm, har Max alltid varit en idrottsman. Från barndomens fotboll övergick han under gymnasieåren till gymträning och löpning. Men något saknades, och den verkliga meningen med träning fanns först när han vid 19 års ålder började träna brasiliansk jiu jitsu.

”Jiu jitsu blev inte bara en sport för mig; det blev en passion och en livsstil.”

Löpningen tog Max till Jiu Jitsu

Max resa in i träningens värld föddes ur en stark önskan att övervinna personliga utmaningar. Den inleddes med löpning.

”Att träna har alltid varit ett sätt för mig att besegra utmaningar, både fysiska och mentala. Det började med löpning, och ju mer engagerad jag blev, desto mer blev kampsport en integrerad del av min resa.”

Redan från ung ålder fann Max tröst och styrka i löpning, och han använde det som ett verktyg för att ta sig igenom livets hinder. Den meditativa rytmen av hans steg blev en källa till kraft och motståndskraft.

”Löpning var min ankare, min flykt. Den lärde mig disciplin, gav mig klarhet och viktigast av allt, tillät mig att besegra mitt eget sinne och mina tankar. Det var en transformerande upplevelse som lade grunden för mitt bredare engagemang inom min hälsa och mitt välbefinnande.”

Brasiliansk jiu jitsu är inte bara en kampsport för Max. Det är en konstform som förenar styrka, intelligens, kondition och strategi på ett unikt sätt. För honom är det som att spela schack och samtidigt genomföra ett intensivt Crossfit-passs – en mentalt och fysiskt utmanande resa.

”I jiu jitsu har jag funnit en konstant intellektuell utmaning. Det är en unik mix av fysisk och mental styrka, en resa som går bortom bara träning.”

Resan till framgång

I Max Lindblads minne suddas detaljer ut, men en sak är säker – jiu jitsu förändrade radikalt hans syn på livet. Trots hinder som skador och perioder av bristande motivation har han funnit något som har förvandlat honom på ett sätt som inget annat tidigare gjort.

”Jag har svårt att föreställa mig ett liv utan jiu jitsu. Det har blivit en del av mig själv, ett fundament av mitt väsen.”

Genom framgångar och motgångar har passionen varit Max drivkraft. Att återvända efter varje motgång har krävt mer än bara fysisk återhämtning. För Max handlar det om att balansera både mental och fysisk styrka.

”Glädjen och kärleken till min passion har alltid varit den drivkraft som motiverar mig att göra allt jag kan för att återhämta mig och återvända till det jag älskar.”

Hälsoperspektiv och självinsikt

I början var det bara vinster som lockade, men med åren har Max insett vikten av att inte bara vinna tävlingar utan också prioritera det mentala välbefinnandet. Att lyssna på kroppens signaler och respektera dess begränsningar har blivit en del av hans träningsfilosofi.

”Det har varit en resa för mig att förstå att hållbarhet är nyckeln till varaktig framgång. Att lyssna på min kropps signaler och respektera dess begränsningar har blivit en del av min träningsfilosofi. Genom att erkänna att psyket och fysiken är odelbart sammankopplade har jag lärt mig att balansera ambition med självvård.”

Max hyllar de som påverkat hans liv och framhäver vikten av varje individ. Hans ultimata mål sträcker sig bortom VM- och EM-guld, det sträcker sig till att stå överst på prispallen i den högsta bältesnivån.

”Varje person i mitt liv är en del av den resan. Ingen influens eller individ lämnas åsidosatt, för i varje steg mot detta mål vävs deras stöd och påverkan in i själva kärnan av min strävan.”

Att fördjupa sig i träningens värld är som att dansa mellan olika uttrycksformer av ens fysiska potential. Max ser träningen som en konstant källa till självutforskning.

”Låt ditt träningsliv och livet i sig bli en blandning där varje träning leder till din egen personliga utveckling. Det handlar inte bara om att träna för att prestera, utan att skapa en helhetsupplevelse där din fysiska aktivitet blir en konstant källa till självutforskning. Låt dem bägge sidorna vävas samman istället för att försöka separera dem. Testa!”

Tips och råd

Max uppmanar till att söka glädjen i träningen och att minnas det som en gång drev en till att börja träna. Han betonar vikten av att även i utmanande ögonblick finna glädjen i processen och att hålla fast vid den ursprungliga motivationen.

”Det är en ständig övning att omfamna glädjen i träningen och samtidigt vara medveten om de utmaningar som kan uppstå. Det handlar om att skapa en hållbar och meningsfull relation med träning.”

I ett holistiskt förhållningssätt betonar Max vikten av att hitta balans i sitt träningsliv. Han uppmanar att erkänna för en själv när vågskålen tippar för långt åt något håll och att då ta sig tid för reflektion för att navigera genom träningsresans upp- och nedgångar.

”Framsteg handlar inte bara om att pressa sig hårdare, utan också om att vila, återhämta sig och uppskatta de framsteg som gjorts.”

Framtiden

När Max reflekterar över tanken att ”resan är målet,” når han kärnan av sin personliga erfarenhet och utveckling. Han betonar vikten av att omfamna paradoxen: att sträva efter ständig förbättring samtidigt som man omfamnar det nuvarande ögonblicket.

”Balansen mellan strävan och självacceptans är en nyckelaspekt. Att våga vara tillfreds med den nuvarande versionen av sig själv är en modig handling i en värld som ofta premierar den oändliga strävanden. Det är svårt.”

Att sträva mot att bli världsmästare är en kraftfull vision för Max, men han betonar vikten av att även finna glädjen och meningen i själva resan. För honom handlar det inte bara om att uppnå mål utan också om att skapa ett meningsfullt liv.

”Fortsätt att drömma stort och håll fokus på att bli världsmästare, men glöm inte att njuta av varje steg och samt leva i nuet.”

Max Lindblad, en mästare av jiu jitsu och en visionär som inte bara erövrar mattorna utan även lever varje ögonblick på sin unika träningsresa.

Foto: Dennis Wernersson